Ερείπια Βυζαντινού Νερόμυλου στο Πασχαλίγο

Το "Πασχαλίγο" είναι μια δασική περιοχή μέσα σε ρεματιά, νότιο-δυτικά της Νεάπολης. Η περιοχή πήρε την ονομασία της από τον Pasqualigo, τον Ενετό φεουδάρχη της περιοχής. Ήταν και είναι τόπος αναψυχής, περιπάτου και εκδήλωσης φυσιολατρικών αισθημάτων για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Πόλης.
Η περιοχή είναι κατάφυτη, ενώ ένα ρυάκι τρέχει γάργαρο νερό κατά το μεγαλύτερο διάστημα του έτους.

Πάνω στην διαδρομη προς την καρδιά του δάσους, σε απόσταση λιγότερη των διακοσίων μέτρων βρίσκονται τα ερείπια ενός απο τους μεγαλύτερους Νερόμυλους της περιοχής.
Νερόμυλοι αναφέρονται στην Κρήτη από το 1415 (Buondelmonti). Δεν αποκλείεται ο συγκεκριμένος να λειτουργούσε απο τα χρόνια εκείνα της Ενετοκρατίας. Είναι Ανατολικού (Βυζαντινού) τύπου με οριζόντια εσωτερική φτερωτή. Η διάβρωση όμως που έχει υποστεί το έδαφος, οι επιχωματώσεις και η οργιώδη βλάστηση καθιστούν δύσκολη την χαρτογράφηση και αποτύπωσή του σε σχέδιο. Χρειάζεται ανασκαφή για να βρεθούν και οι μυλόπετρές του - άν υπάρχουν, και δεν έχουν μεταφερθεί σε κάποιον άλλο, νεότερο νερόμυλο απο τους τρεις - τέσσερις που υπάρχουν ακόμα στην περιοχή.
Οι νερόμυλοι αποτελούν κομμάτια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η παρουσία και το πλήθος τους σε μια ουσιαστικά άνυδρη περιοχή περιγράφει την αναγκαιότητα της χρήσης τους και τη συμβολή τους στην επιβίωση των ανθρώπων σε δύσκολες εποχές.
Είναι μνημεία της ιστορίας μας, υπάρχουν εδώ για να μας την θυμίζουν και να μας διδάσκουν.

Με αφορμή την ανακάλυψη του Νερόμυλου παραθέτουμε κάποια στοιχεία για αυτά τα προβιομηχανικά κτίσματα και ευχόμαστε την αξιοποίησή και ενδεχομένως την επαναλειτουργία του.





Δεν υπάρχουν σχόλια: